Gratis gøy med Nintendo DS - IT kompetanse @ tip.no

stumble

Høsten 2007 fikk familien sin første Nintendo DS. Så jeg spisset ørene da jeg hørte at noen brukte Nintendo DS som en programmerbar robot, se RoboDS. Deretter bestemte jeg meg for å finne ut litt mer om den lille boksen.

Nå spiller ungene også musikk og ser på bilder og video med sin håndholdte spillmaskin. Vi laster også ned og kjører gratis homebrew programmer fra Internett (tegneprogram, tegneserieleser, kalkulator, spill, DSLinux, med flere). Dessuten bruker ungene NDSen til å se på nettsider, til å sende og motta epost og til å chatte med venner. Sist, men ikke minst, har pappa fått programmere enda en duppeditt. Det er blitt tre websider:

 1. Gøy med Nintendo DS (denne siden - sist oppdatert oktober 2008)
 2. På Internett med Nintendo DS
 3. Programmering med Nintendo DS

Det kostet 334 kroner, og hadde gått greit uten å lese alt på forhånd, eksempelvis:

Maskinvare - hva trenger jeg?

R4Jeg kjøpte min R4DS (R4 Multimedia Card English Version with Sandisk 2GB TF Card for $58.50) fra DealExtreme 7. desember i 2007 og mottok den i postkassa før jul. Betalingen foregikk via PayPal med GullVISA, som ikke trekkes direkte på kontoen. Alt gikk greit, bortsett fra noen dager etter bestillingen mottok jeg et par falske epost meldinger, tilsynelatende fra PayPal. De inneholdt blant annet Dear, PayPal Member og Click here to Confirm your account, noe jeg ikke gjorde, men heller rapporterte det til spoof@paypal.com. Høsten 2008 tilbød DealExtreme R4 SDHC som støtter større minnekort, og som sammen med 8GB kostet ca $50 eller kr 280. Det fulgte ikke lenger med noen CD så installasjonsfilene måtte lastes ned fra www.r4sdhc.com. Det var noen problemer med eBook, Cheat og store kataloger, men i det store og hele fungerte også R4SDHC fint. Dette er visstnok en klone, men det er fordeler og ulemper med de fleste brikkene. Dersom du vil være grundigere i valget av flash kort, kan du lese anmeldelsene på GBAtemp og ender kanskje opp med en SuperCard DS One.   

MoonShell - bilde, lyd og video

R4 ThemeMed en R4DS behøver du egentlig ikke vite noe om passthrough, PassMe, WifiMe, FlashMe, NoPass, ulike SLOT-1 (DS kassett), SLOT-2 (GBA-kassett) media adapters eller lignende for å komme i gang. Se 1) Hardware Installation i R4 User Manual på CD’en (eller R4 SDHC Manual). Først må du kopiere noen filer fra CDen til MircoSD minnekortet som du putter i USB kortleseren. Etterpå putter du minnekortet i R4 (DS-kassetten) som settes inn i SLOT-1 på Nintendo DSen. Når du starter, kan du velge MoonShell med menyknappen i midten (Multimedia) i oppstartsbildet for å se på bilder, spille musikk eller se på video. Filene må du selvsagt ha kopiert over på minnekortet, og de spilles av når du velger dem med A knappen.

Videofiler må først konverteres til .DPG format. Det gjør du med BatchDPG. Husk å først installere AviSynth.

FlashMe beskytter mot virus

FlashMeNår du begynner å kjøre programmer på DSen, som du har lastet ned fra Internett, kan disse programmene innholde kode (trojanske hester) som ødelegger de faste programmene (firmware) i DSen, og du kan bli nødt til å sende inn DSen til en kostbar reparasjon. Hvis du installerer FlashMe, har du mulighet for å gjenopprette DSen dersom uhellet skulle være ute. Hovedhensikten med FlashMe er å kunne starte opp fra SLOT-2 (GBA kassetten), men denne funksjonen trenger du ikke dersom du har en R4DS kassett i SLOT-1.

Hvis du likevel flasher DSen, bør du være klar over at garantien ikke vil gjelde lengre, og at selve flashingen kan gå galt. På YouTube finnes videoer av prosedyren. Husk å ha strømadapteret tilkoblet hele tiden. Min flashing stoppet midlertidig etter 11%, men da jeg fortsatte å holde bindersen på plass, fortsatte flashingen etter noen sekunder. Jeg har også brukt en avklippet Q-tips med aluminiumsfolie:

 1. Last ned FlashMe
 2. Overfør FLASHME.NDS til minnekortet
 3. Følg framgangsmåten som beskrevet i videoen.

Dersom du har R4DS og får problemer, kan det hende denne oppskriften kan hjelpe deg videre: Last ned r4crypt, og følg prosedyren som beskrevet på slutten av artikkelen Use R4 Revolution to fix bricked DS Lite? (hvor flashme.nds krypteres til _DS_MENU.DAT).

Image Viewer - zoom og lysbildefremvining

Image ViewerPå CDen finner du også et Image Viewer program (imgview06_R4TF_M3Simply-R4DS (MicroSD Card).nds) som lar deg zoome bilder og se lysbildefremvisninger. Da må du først konvertere alle bildene til en .IPK fil på PCen med programmet img2ipk.exe som også ligger på CDen. Filtypen til programmene på DS er for øvrig .NDS og det gikk greit å døpe om imgview06_R4TF_M3Simply-R4DS (MicroSD Card.nds til bare ImageViewer.nds.

I oppstartsbildet er menyknappen til venstre (Game) for DS kassetten i SLOT1, og menyknappen til høyre (Boot Slot-2) for GBA kassseten. Velg knappen til venstre (Game) og naviger deg fram til ImageViewer.nds. Har du R4SDHC, kan du laste ned imgview fra www.r4sdhc.com/soft/4-other-en.htm.

Egne skinn (bakgrunnsbilder)

r4SkinDersom du søker på Internett etter "R4 Skin" (eller theme), finner du mange steder som tilbyr skreddersydde bakgrunnsbilder, f.eks NDSthemes. Der kan du laste ned ulike versjoner av følgende 5 filer:

bckgrd_1.bmp, bckgrd_2.bmp, icons.bmp, logo.bmp og eventuelt theme.ini

Filene kopier du til den \_system_\themes\theme?? mappen på minnekortet som du ønsker. R4 bytter skinn automatisk hver måned, men du kan også velge skinn manuelt med SELECT knappen når du står i oppstartsbildet. Se 7) Switch of the Skins i manualen). Du kan også slette \_system_\themes mappen og legge filene direkte i _system_ mappen dersom du ønsker å ha bare ett fast skinn.  Hvis du ønsker å lage dine egne skinn, kan du benytte R4 Theme Creator Alice. Se demo på YouTube.

Homebrew - gratis programmer

DSOrganizeHomebrew (programmer utviklet av folk som har det som hobby) kan du eksempelvis laste ned fra DragonMinded.com som har laget DSOrganize. Når du har installert DSOrganize, og hvis du kan koble DSen til en trådløs internett forbindelse, kan du laste programmer direkte til DSen. For å få det til, må du kunne sette opp IP konfigurasjonen i DSOrganize. Jeg synes nedlastingen tok for lang tid, og laster ned via PC og minnekort i stedet. Se for øvrig På nett med Nintendo DS.

Er du på jakt etter gratis spill, kan du google "best ds homebrew games" så finner du mange  lenker. Se eksempelvis Warcraft : Tower Defense, QuakeDS eller DSDoom.

Homebrewing har beklageligvis et frynsete rykte fordi kassettene som benyttes også muliggjør piratkopiering. Folk som lager homebrew og undertegnende tar sterk avstand fra piratkopiering. Det er bedre å bruke tida si på å lære seg Programmering med Nintendo DS.

Nedenfor presenteres noen utvalgte homebrew applikasjoner, men husk at det kommer nye programmer hele tiden.

Colors! - tegne og male skisser

ColorsTa en titt i galleriet og se hvor utrolig flotte bilder folk har laget med Colors!. Du kan til og med spille av hvordan bildene er blitt til.

Det er lett å tegne med en stylus-penn å den trykkfølsomme skjermen. Du velger farge, størrelse og hardhet (opasitet/ugjennomsiktighet) på penselen. Størrelsen og hardhet kan du velge å gjøre trykkfølsomme. Jo hardere du trykker, desto større eller mindre gjennomsiktig blir det du maler. Penselmenyen får du fram ved å klikke på knappene bak på DSen (L eller R).

Klikker du på Start knappen, får du opp en annen meny hvor du kan åpne og lagre bilder. Du kan også velge Playback for å se hvordan du har malt.

Så her er det bare å laste ned .nds fila, overføre den til minnekortert og begynne å male...

DSReader - les eBøker

DSReaderDet finnes mange gratis eBøker på Internett. Ta for eksempel en titt på Gutenbergprosjektet eller The Moon Books Project. Med R4 skal man kunne lese eBøker fra Game knappen i oppstartsbildet. Deretter klikker du på Select knappen til de står eBook øverst på den øverste skjermen. Så blar du deg fram til eBoka som er en .txt fil som du åpner ved å klikke A knappen. Deretter skal du kunne lagre og gå til bokmerker, endre skriftstørrelse, skriftfarge og linjeavstand med A, B, X og Y knappene. Som nevnt tidligere, ser det ut å være en bug i programmet (R4 SDHC v1.21kernel - English).

Men du kan bruke MoonShell selv om du ikke kan endre skriftformatet. Også her virket ikke alt som det skulle, så valget falt DSReader. Programmet trenger DLDI patching som forklares hos pocketgamer, men det er ikke nødvendig med R4 SDHC som støtter DLDI auto-patching. For å få fram menyen, drar du oppover med stylus pennen. Dra nedover for å fjerne den igjen. Klikk på mappa for å åpne en eBok (.txt fil), klikk på boka for å lagre eller gå til bokmerker, klikk på T for skriftsvalg eller klikk på skjermene for å bestemme hvor teksten skal vises.

Comic Book DS - les tegneserier

Comic Book DSComic Book DS er beregnet på å lese tegneserier, men kan også bli brukt til å se på bilder. Programmet er lett å bruke og det ligger en demonstrasjonsvideo og engelsk brukerveiledning CBDS sine nettsider.

Vil du se på dine egne blader, må du første skanne dem inn og konvertere bildene til .cbds format med PictoDs. Med en rask skanner er jobben gjort på mellom et kvarter og en halv time.

For å se hvordan det virker, kan du laste ned en kopi av første nummer i Norge med Donald Duck eller en kopi av nr.1 -1949.

DSChess - spill sjakk

DSChessDet er vanskelig å vinne mot DS Chess, men programmet lar deg spille på 11 ulike nivåer. Det er mulig å gå tilbake med L knappen og motta forslag til neste trekk med R knappen. Du kan også spille mot en venn. START knappen viser deg hovedmenyen, og SELECT knappen viser alle trekkene.

 

 

Eigenmath DS - regn med brøker, deriver, integrer, med mere

Eigenmath DSEigenmath DS er Nintendo utgaven av CAS verktøyet med samme navn. Eigenmath er et (gratis) numerisk, grafisk og symbolsk kalkulator program for Windows og Mac. Det går ikke å vise grafene på NDSen, men du kan eksempelvis finne røttene til en funksjon, regne med brøker, derivere og integrere. Finn ut flere av mulighetene ved å lese i manualen.

 

 

DSLinux

DSLinuxJeg har ikke fått sett nærmere på DSLinux ennå, men førsteinntrykket var labert da teksten var nesten uleselig. Logg på med brukernavn root og passord uClinux for å komme i gang.

Nå kan du jo prøve noen linux kommandoer. Gå til bin mappen med cd /bin og list alle kommandoene med ls. Skriv eksempelvis ps for å se hvilke prosesser som kjøres. Er du kjent med vi edtioren, kan du jo kjøre denne.

Mer om hva vi kan bruke DSLinux til senere.

EZ-FLASH 3in1 Expansion Pack

2004MbitEn funksjonell GBA-kassett (SLOT-2) som kostet $20 eller ca kr 110 høsten 2008 hos DealExtreme. Den kan gjøre tre ting:

 1. la deg kjøre GBA programmer
 2. la deg aktivere romling (rumble) så noen spill durer og dirrer
 3. gi programmer tilgang til ekstra minne (RAM)

GBA programmer finner du eksempelvis på http://www.gbadev.org. Du overfører .gba programmene til R4s minnekort på vanlig måte. Legg dem gjerne i en egen /GBA mappe.  Så starter du GBA_ExpLoader.nds og velger PSRAM mode med L og R knappene. Avslutningsvis blar du deg fram til programmet og trykker A knappen (run).

gba game

nor3in1 inneholder 256 Mb (32 MB) NOR Flash minne. Når du overfører .gba programmet til NOR minnet, blir det tatt vare på selv om du slår av NDSen. I oppstartsbildet kan du nå velge menyknappen til høyre (Boot Slot-2) for å kjøre programmet.

Du kan også velge å kjøre .gba programmet fra 3in1 sitt 128 Mb (16 MB) PSRAM minne. Overføringen går noe fortere, men programmet forsvinner fra 3in1 når du slår av NDSen.

 

rumble pack

rumble

GBA ExpLoader lar deg velge mellom Weak, Medium og Strong Rumble Level når du står i Expansion mode. På Wikipedia finner du en liste over hvilke spille som benytter rumble. Den ekstra romlingen er ikke noe å hoppe i taket for.

 

 

 

ram expansion

Nytten av det ekstra minnet får vi se på senere for nå er det på tide å koble seg opp mot Internett:

 1. Gøy med Nintendo DS (denne)
 2. På nett med Nintendo DS
 3. Programmering med Nintendo DS